Αυτισμός & Αναπτυξιακές Διαταραχές

Η διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ASD) περιβάλλεται από πολυάριθμες διαμάχες και επιχειρήματα μεταξύ επαγγελματιών του τομέα υγείας και των γονέων. Σε ένα νέο φυλλάδιο που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Υγείας Dr. Rath, η Mirja Holtrop και η Δρ. Aleksandra Niedzwiecki  εξετάζοντας τις φυσικές μεθόδους, περιγράφουν πρακτικές συμβουλές  για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό, ώστε να επιτύχουν καλύτερα επίπεδα υγείας και ευεξίας.

Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος  περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα συνθηκών που χαρακτηρίζονται από περιορισμένες  κοινωνικές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και/ή δυσκολίες στη λεκτική επικοινωνία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής , Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή – Μη Προσδιοριζόμενη (PDD-NOS) και Σύνδρομο Asperger.

Πολλά δημοφιλή βιβλία διδάσκουν  τους γονείς πώς να εκπαιδεύουν το παιδί τους ώστε να λειτουργεί καλύτερα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Όμως, αυτά τα βιβλία δεν αναπτύσσουν τον τρόπο βελτίωσης των βαθύτερων  αιτιών. Οι ερευνητές Holtrop και Dr. Niedzwiecki κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ισχυρή επιστημονική  βιβλίογραφία υποστήριξης φυσικών και φυτικών θεραπειών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Αυτισμός

Φυσικές θεραπείες για διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Τα διατροφικά συμπληρώματα είναι πολύ σημαντικά στον αυτισμό, καθώς παρέχουν βασικά μικροθρεπτικά συστατικά για τη στήριξη συγκεκριμένων μεταβολικών οδών στα κύτταρα του σώματος. Τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να ληφθούν σε δόσεις που σπανίως επιτυγχάνονται μόνο με τη διατροφή. Σημαντικά λοιπόν, η έρευνα δείχνει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στα αυτιστικά συμπτώματα.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες μελέτες που αφορούσαν μικροθρεπτικά συστατικά στον αυτισμό διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με την προσέγγιση της Κυτταρικής Ιατρικής, ωστόσο, τα πιο έντονα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα  στην υγεία επιτυγχάνονται με συμπληρώματα πολυ-ουσιών που περιέχουν συνεργιστικά και αλληλεπιδρώντα φυσικά συστατικά. Τα βασικότερα μικροθρεπτικά συστατικά για τα οποία υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τον ρόλο τους στον αυτισμό είναι τα εξής:

 • Bιταμίνη D: Ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αυτισμό στα νεογνά. Έχει αποδειχθεί ότι αυτιστικές συμπεριφορές εξαλείφονται μετά από θεραπεία με υψηλής δόσης βιταμίνης D. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αυτισμό σε παιδιά.
 • Βιταμίνη Α: Ο αυτισμός μπορεί επίσης να σχετίζεται με βλάβη της G-άλφα πρωτεΐνης, μιας πρωτεΐνης συζευγμένης με υποδοχείς του αμφιβληστροειδούς  χιτώνα. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία και δεξιότητα της ομιλίας. Επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η φυσική βιταμίνη Α εξισορροπεί το συγκεκριμένο  πρωτεϊνικό έλλειμμα σε αυτιστικούς ασθενείς.
 • Γλουταμίνη: Τα επίπεδα αυτού του αμινοξέος είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε ασθενείς με αυτισμό. Η γλουταμίνη δρα ως πρόδρομος των νευροδιαβιβαστών γλουταμινικού και GABA. Έχει αποδειχθεί ότι η γλουταμίνη συμβάλλει στην προστασία του εντερικού βλεννογόνου. Το συνδρόμο ευερέθιστου  εντέρου είναι μια κατάσταση συχνή στον αυτισμό.
 • Γλουταμινικό οξύ: είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ. Δεν μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και συνεπώς πρέπει να συντίθεται σε νευρωνικά κύτταρα από πρόδρομα αμινοξέα. το γλουταμινικό οξύ είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής, που παίζει νευραλγικό ρόλο στην ανάπτυξη και είναι σημαντικό τόσο για τη μάθηση όσο και τη μνήμη. Το γλουταμινικό πρέπει να είναι σε ισορροπία με τους νευροδιαβιβαστές GABA και γλουταμίνη. Αυξημένα επίπεδα γλουταμικού που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια νευρωνικής βλάβης είναι τοξικά για τους νευρώνες. Οι ανωμαλίες στο επίπεδο του γλουταμινικού θεωρούνται κύριος μηχανισμός πίσω από τον αυτισμό. Οι ασθενείς με αυτισμό έχουν υψηλά επίπεδα γλουταμινικού που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοδιεγερτική συμπεριφορά ή επιληπτικές κρίσεις.
 • Φυλλικό οξύ: Πολλά στοιχεία της έρευνας δείχνουν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος σε ασθενείς με αυτισμό. Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος μπορεί να εξαλείψουν  τα συμπτώματα αυτισμού σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ασθενείς με γενετικές διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία των εξαρτώμενων από το φυλλικό οξύ ένζυμα.
 • Βιταμίνη C: Μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και βελτιώνει τη βαθμολογία κιναισθητικότητας σε ασθενείς με αυτισμό, πιθανώς λόγω της αλληλεπίδρασής της με τη σύνθεση ντοπαμίνης. Έχει επίσης σημαντικά θετική επίδραση στα επίπεδα γλουταθειόνης, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του οξειδωτικού στρες και βελτίωση των κυτταρικών διεργασιών.
 • Γλουταθειόνη & Κυστεΐνη: Τα αυτιστικά άτομα  έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών αμινοξέων γλουταθειόνης και κυστεΐνης σε σύγκριση με υγιή άτομα. Η χαμηλή αντιοξειδωτική κατάσταση μειώνει την ικανότητα αποτοξίνωσης προκαλώντας οξειδωτικές βλάβες στα κύτταρα. Αυτό έχει συνδεθεί με αυτιστικά συμπτώματα. Η ανεπάρκεια γλουταθειόνης και κυστεΐνης επηρεάζει τις διεργασίες μεθυλίωσης στα κύτταρα και έχουν συνδεθεί με νευρολογικά συμπτώματα στον αυτισμό.
 • Βιταμίνη Β1: Ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 έχει συνδεθεί με καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη. Ενίσχυση με συμπλήρωμα Β1 ωφελεί σημαντικά τους ασθενείς με αυτισμό.
 • Βιταμίνη Β12: Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 βλάπτει τη διαδικασία μεθυλίωσης, η οποία είναι σημαντική για την αποτοξίνωση των κυττάρων. Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες. Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει οπτική νευροπάθεια και απώλεια όρασης σε άτομα με αυτισμό. Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης σημαντική για την αύξηση των επιπέδων γλουταθειόνης και κυστεΐνης.
 • Βιταμίνη Β6: Τα επίπεδα βιταμίνης Β6 είναι χαμηλά σε πολλούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό. Όταν οι ασθενείς λαμβάνουν συμπληρώματα B6, εμφανίζουν καλύτερη οπτική επαφή, βελτιωμένη ομιλία και λιγότερες αυτοδιεγερτικές συμπεριφορές. Η βιταμίνη B6 σε συνδυασμό με μαγνήσιο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για άτομα με αυτισμό.
 • Μαγνήσιο: Είναι σημαντικό για τους νευροδιαβιβαστές που έχουν σχέση με κοινωνικές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Τα άτομα με αυτισμό γενικά έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Το μαγνήσιο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βιταμίνη Β6, επομένως τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά πρέπει να λαμβάνονται μαζί.
 • Ψευδάργυρος: Δεσμεύει και αφαιρεί τον υδράργυρο από τον εγκεφαλικό ιστό. Τα επίπεδα ψευδαργύρου και χαλκού είναι συχνά μειωμένα, ιδιαίτερα στα παιδιά με αυτισμό. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου βλάπτουν τη μεταλλοθειονίνη, μια πρωτεΐνη που βοηθά στην αποβολή βαρέων μετάλλων από τους ιστούς.
 • Καρνιτίνη:  Μεταφέρει λιπαρά οξέα στα κύτταρα έτσι ώστε να καούν για παραγωγή βιοενέργειας. Έρευνες έδειξαν  ότι χαμηλά επίπεδα καρνιτίνης είναι κοινό χαρακτηριστικό ατόμων με αυτισμό και εμποδίζεται η ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα για μάθηση και κοινωνική ανάπτυξη.
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Έρευνες έδειξαν  ότι παιδιά με αυτισμό έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ (DHA) είναι κύριο συστατικό κάθε εγκεφαλικού κυττάρου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
 • Τυροσίνη:  Βοηθά την παραγωγή ντοπαμίνης στα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα χαμηλά επίπεδα τυροσίνης μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διαταραχή της διάθεσης και αυτιστική συμπεριφορά.
 • Τρυπτοφάνη: Είναι ένα φυσικό αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που έχει χαλαρωτική δράση. Έρευνες  έδειξαν ότι άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν κατεστραμμένο μεταβολισμό τρυπτοφάνης. Μειωμένα επίπεδα αυτού του αμινοξέος, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη νευροανοσοποιητική δραστηριότητα και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

Είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις παραδοσιακές εξετάσεις, τεχνικές και θεραπείες που χρησιμοποιούνται για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά υπάρχουν και τεχνολογικά εξελιγμένες μέθοδοι  όπως ο «Βιοσυντονισμός». Με τον βιοσυντονισμό θα μπορέσουν να εντοπιστούν ενεργειακά οι μικροθρεπτικές ελλείψεις που εμφανίζονται με τον αυτισμό ακόμη και σε πρώιμο στάδιο,  ώστε να βρεθούν ενδεχομένως, οι κατάλληλες φυσικές-φυτικές  εξισορροπητικές θεραπείες.